Just nu finns det 14406 termer
   
Medlemslogin
E-post
Lösenrod


Har glömt mitt lösenord

- Registrera
- Senaste inlägg
- Veckans hetaste trådar
- Obesvarade trådar
- Sök i forumet
- Regler och ordning

 
| Ned
Antal visningar per sida
Författare
Meddelande

Kamal
Upplands-Väsby

Skrivit: 2018-12-12 23:07:42


Arbetet med ordlistan

Vänner och kollegor Ler

Först vill jag tacka för ert engagemang på forumet vilket leder till att ordlistan växer. Det är kanske  på tiden nu när vi har passerat 13000 termer att jag förklara lite för er om hur arbetet går med ordlistan och om processen att lägga upp nya ord.

Jag som driver webbsidan heter Kamal Schtaie, auktoriserad och på deltid verksam tolk sedan ca 7 år tillbaka. Jag skapade ordlistan under min tolkutbildning 2009 för att göra det enklare för mig och mina kamrater att få tillgång till termerna. Ordlistan startade med 2000 termer och har stadigt vuxit sedan dess. Jag driver Arabisk tolk helt ideellt utifrån mitt brinnande intresse till ord och språket och självklart med hjälp av medlemmarna som skickar nya ord till sidan.

Så här går det till när du skickar ett nytt ord till mig.

1         Jag kontrollerar stavningen: Det är ganska vanligt att de ord som skickas in är felstavade och därför inte hittas i ordlistan.

2         Jag kontrollerar om ordet finns i ordlistan. Det är ganska vanligt att ordet finns i ordlistan redan men inte hittas av flera anledningar. Det vanligaste är att ordet söks i bestämd form. T.ex. bäckenet istället för bäcken. Om det inte finns en särskild anledning så vill lägg in ord i obestämd form. Mitt tips till dig här är att inte klippa och klistra in ordet, utan skriv ordet istället, för då kommer du att se alla alternativ och variationer som finns på ordet i takt med att du skriver.  Du kanske inte hittar ordet Hyperaktivitet om du klistrar in det för ordet i ordlistan är Hyperaktiv. Även ett extra mellan rum efter ordet eller mellan två ord gör att du inte hittar ordet häller.  Om det är en förkortning som du har sökt klicka då i rutan ”sök i hela termen”. Jag lägger alltid alla förkortningarna i slutet av termen.

3         Om det svenska ordet är nytt för mig så slår jag upp alla synonymer och söker olika texter för att förstå hur ordet används. Om det är en fackterm så läser jag några texter  som har med termen att göra för att försäkra mig om att jag har kolla på innebörden.

4         Om du har skickat in den arabiska termen så börjar jag med att kolla stavningen. Sedan söker jag på ordet för att se om ordet finns och används i samma kontext på arabiska. Ett problem som jag har märkt många gånger är att man har hittat det arabiska ordet genom att slå upp det svenska ordet på engelska och sedan från engelska till arabiska. Problemet med detta är att många gånger använd det engelska ordet i lite annorlunda kontext än det svenska och då kan det bli lite fel.  

5         När ovan är klart söker jag en lite beskrivande text att lägga till om det är relevant och sedan lägga jag ordet under rätt kategori.

Många gånger har Wikipedia gjort det enkelt för mig. Men när Wikipedia inte är behjälplig så tar den här processen lite tid.

Om du vill gör det lite lätt för mig så får du gärna använda den här processen :)

Men framför allt, skicka rättstavade ord och ord som inte finns redan i ordlistan. En annan bra sak är att när du skicka in ord på arabiska så är det bra att du tar bort Tashkil, det tar mycket av min tid att rensa Tashkil. Problemet med Tashkil är att det försvårar sökfunktionen när du säker ord på arabiska. Samma sak om du skickar in synonymer på arabiska, använd "،" mellan orden, inte bindestreck eller semikolon.  Då går det snabbare för mig att granska termerna

Ännu en gång tack för ert engagemang Ler strot 



Kamal
Upplands-Väsby

Skrivit: 2019-06-26 08:35:06 

#1
Tyvärr har sidan blivit utsatt för SPAM som jag nu har tagit hand om. Konton som har publicerat dessa inlägg har nu spärrats. Om detta fortsätter så kommer jag att ändra registreringsprocessen där jag kommer att granska och godkänna alla nya konton.  Jag ber om ursäkt för detta. 


 


 

 
Skapad av: WebSpindeln 2009