Just nu finns det 14406 termer
   
Medlemslogin
E-post
Lösenrod


Har glömt mitt lösenord

- Registrera
- Senaste inlägg
- Veckans hetaste trådar
- Obesvarade trådar
- Sök i forumet
- Regler och ordning

 
| Ned
Antal visningar per sida
Författare
Meddelande

Susan
Stockholm

Skrivit: 2013-11-25 21:57:01


Uppmaning till alla tolkar

Hej alla tolkar,

 

Jag heter Susan Nordberg och har jobbat som tolk i många år. Jag har blivit orättvist behandlad av kammarkollegiet då dom har hanterat mitt auktorisationsprov på ett felaktigt sätt. Detta har många andra tolkar också drabbats av under många år.

 

Jag anser att kammarkollegiet är en sluten myndighet som har fått för lite insyn i sin verksamhet och därför kan de utöva sin makt som myndighet på ett mycket negativt sätt mot oss tolkar. Detta har pågått under många, många år och det är därför hög tid att det sker en förändring. För att genomföra denna förändring krävs att vi tolkar samarbetar och tillsammans lyfter fram alla de orättvisa situationer som kammarkollegiet utsätter oss för. Vi måste vara fler som säger ifrån och ställer krav för att det skall ske en förändring. En röst hörs inte men med flera röster tillsammans är vi starka.

 

Exempel på punkter som kammarkollegiet har brustit i är:

 

*Felaktiga bedömningar av auktorisationsprov som leder till många underkända tokar. Detta sker varje år.

*Vid omprövning granskas denna av samma bedömare som rättat provet. Detta är fel eftersom det kan leda till en s.k. prestigesituation. Det kan hända att samma term rättas olika till olika tolkar av samma bedömare. D.v.s. att det rättas godtyckligt. Kammarkollegiet har kännedom om detta problem men väljer att blunda för detta.

*Kammarkollegiets beslut får ej överklagas. Kammarkollegiet är en myndighet och man skall därför ges rätt att kunna överklaga denna till förvaltningsrätten för att kunna få en ytterligare myndighets bedömning.

*Dåliga ramavtal.

*Det ställs höga krav och skyldigheter på oss tolkar men våra rättigheter är mycket begränsade. 

 

Någonting måste göras åt detta! Här och NU!

 

Om det är någon som känner likadant som jag så är jag tacksam om ni kan skriva till mig och berätta vad ni blivit utsatta för som tolk.

 

Jag är tacksam för er åsikt och ser fram emot att få ta del av era erfarenheter så jag kan tillsammans med facket och eventuellt media samt politiker lyfta fram dessa frågor så att det snarast kan ske en förändring.

 

 

Med vänliga hälsningar

 

 

Susan Nordberg


Houria
Lomma

Skrivit: 2014-01-21 21:59:01 

#1
Hej

Utan tolk samhället stannar hummm.............alla säger så
Man hör att kraven för att vinna en upphandling ligger i tolk kvalitet i första hand sedan några kronor minus
det verkar inte så , idag fick vi besked att språkservice l Skåne bli första leverantör åt Migrationverket från och med den 01maj
detta är en kall dusch eftersom den kvalitet som transvoice har o hade bland sina tolkar kan ej undervärderas , har någon svar till mig
tolken
Houria

 


 

 
Skapad av: WebSpindeln 2009